21 iunie 2012

Pleurotus cu smantana






Ingrediente :
- 500 g ciuperci pleurotus
- 7-8 cepe verzi
- 1 pahar cu apa
- 3 lg ulei masline
- 2 rosii
- 3 lg smantana
- 1 lg faina
- patrunjel si marar verde
- sare si piper




Se inabuse ceapa in ulei pana se inmoaie putin.


Se adauga ciupercile spalate si taiate felii impreuna cu 1 pahar de apa fierbinte.


Dupa 15 minute se pun rosiile decojite si taiate cubulete.


Cand sunt fierte ciupercile presaram o lingura de faina si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase.


Dupa ce a mai fiert 5-10 minute cu faina, stingem focul si adaugam smantana si verdeata tocata.


Potrivim gustul cu sare si piper proaspat macinat.
 Servim cu mamaliguta calda.


POFTA BUNA !


17 iunie 2012

Tarta cu branza dulce






Ingrediente :
*aluat :
- 250 g faina
- 2 lg-te praf de copt
- 150 g margarina
- 4 lg zahar
- 1 ou
*umplutura :
- 500 g branza de vaci nesarata (urda)
- 125 g zahar
- 3 lg gris
- 1 esenta vanilie
- 85 g smantana
- 3 galbenusuri
*bezea :
- 3 albusuri
- 6 lg zahar
separat -pesmet




Se mixeaza zaharul cu galbenusurile si smantana.
Se adauga esenta de vanilie , grisul si branza.


Amestecam faina cu praful de copt si zaharul , apoi punem margarina cubulete si amestecam pana ce aluatul capata un aspect nisipos. Adaugam oul batut si framantam pana rezulta un aluat potrivit, nelipicios.


Tinem aluatul la frigider pentru 30 minute apoi il intindem la dimensiunea tavii de tarta si presaram pesmet.


Adaugam compozitia de branza si bagam tava in cuptorul incins pentru 25 min. la foc mediu.


Dupa ce s-a intarit umplutura scoatem tarta din cuptor si intindem bezeaua.


Mai tinem tava in cuptor pana se rumeneste frumos si se intareste bezeaua (5-10 min.).


Va invit la o feliuta :)


POFTA BUNA !


14 iunie 2012

Cartofi noi cu rozmarin






Ingrediente :
- cartofi noi (mai mici)
- 2-3 lg ulei masline
- sare cu granulatie mare
- piper proaspat macinat
- rozmarin macinat




Spalam cartofii fara sa-i curatam de coaja si ii fierbem 2-3 minute.
Ii scurgem de apa si ii punem intr-o tava pe hartie de copt.
Presaram sare, piper si ii stropim cu uleiul de masline, apoi ii amestecam cu mana sa fie bine uleiati.
La final adaugam rozmarinul macinat.
Se tin in cuptor pana se rumenesc frumos si intra usor furculita in ei.


Excelenti alaturi de o salata cu varza si morcov.



POFTA BUNA !



13 iunie 2012

Ciuperci marinate






Ingrediente :
- 1 kg ciuperci
- 100 ml otet
- 7 lg ulei
- 7-8 catei de usturoi
- 1 lg sare
- 3 lg-te zahar
- 1 lg-ta boia
- 5-6 frunze de dafin
- 1 ceapa
- 2 lg-te oregano
- piper proaspat macinat




Se spala ciupercile si se taie bucati mari.
Se taie ceapa, se zdrobeste usturoiul si se amesteca impreuna cu restul ingredientelor.


Se aseaza cratita pe foc si se fierbe 5 minute.
Dupa ce se raceste se pune in borcane si se tine la marinat cel putin 4 ore inainte de servire.
Se poate pastra la frigider pentru 1 luna.


Se pot servi alaturi de cartofi la cuptor sau in alte combinatii :)


POFTA BUNA !


11 iunie 2012

Salata cu branza si ou






Ingrediente :
-  5 rosii
- 4 castraveti
- 3 cepe verzi (fara frunze)
- 1 lg ulei masline
- 1/2 leg. patrunjel
- 1-2 lg maioneza 
- 3 oua fierte
- 100-150 g branza
- sare si piper




Se taie rosiile , castravetii si ceapa dupa preferinta.
Se adauga uleiul si branza sfaramata sau taiata cubulete mici.
Presaram patrunjelul verde tocat marunt si amestecam totul cu 1-2 lg. de maioneza.



Completam gustul cu sare si piper si servim cu felii de ou fiert deasupra.


Se serveste alaturi de paine integrala proaspata.




POFTA BUNA !

05 iunie 2012

Tarta cu pere






 Ingrediente :
*blat :
- 200 g faina
- 125 g unt/margarina
- 75 g zahar
*umplutura :
- 2 oua
- 4 lg zahar
- 2 lg faina
- 1 plic zahar vanilat
- 4 pere




Amestecam faina cu untul si zaharul , apoi adunam aluatul intr-o folie de plastic si il punem la frigider 30 min.
Aluatul va fi sfaramicios.


Pentru umplutura batem albusurile spuma , adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea, apoi punem galbenusurile.


Adaugam faina cernuta si mixam bine.


Scoatem aluatul din frigider si incercam sa-l intindem cat mai bine. Este un pic mai dificil pentru ca are tendinta sa se sfarame, dar cu rabdare o sa reusiti :)


Asezam aluatul intr-o tava in care am pus hartie de copt si il mai aranjam cu mana pe unde este cazul.


Adaugam umplutura si perele curatate si taiate feliute.
Bagam tava in cuptorul incins pentru 25-30 minute la foc mediu.



Dupa ce s-a racit putin tarta se presara cu zahar pudra.


Este o tarta buna si se face relativ repede, cu exceptia aluatului care este un pic mai dificil de intins.





POFTA BUNA !


03 iunie 2012

Pleurotus picant la gratar





Ingrediente :
- 500 g ciuperci pleurotus
- 2 lg ulei masline
- 1 lg mustar
- 1 lg-ta zahar
- 1/2 lg-ta chili
- 1/2 lg-ta sare
- 1/2 lg-ta boia
- 3-4 catei usturoi
- piper proaspat macinat



Facem un sos din toate ingredientele, in afara de ciuperci :)


Spalam ciupercile, le taiem coditele si le amestecam bine cu sosul.
Lasam ciupercile la marinat aprox. 1 ora.


Incingem bine gratarul si asezam ciuperile cu filamentele in sus.


Cand s-au rumenit frumos le intoarcem si pe partea cealalta.


Daca nu va place gustul picant puteti sa renuntati la chili si ciupercile sunt la fel de delicioase.


Am servit alaturi de salata si cartofi la cuptor.


POFTA BUNA !